Ostosparatiisina Tallinna

Päivitetty 15.10.2012
Tallinna - käsityöläisen ostosparatiisi. Kavereiden opastuksella minusta(kin) on tullut Tallinnan kävijä ja ostosmatkailija. viimeisen 4 vuoden aikana reissuja on tullut tehtyä keskimäärin pari kertaa vuodessa. Kesällä 2012 laajensimme reviiriä ompeluseuran reissulla, ja kävimme katsastamassa myös Pärnuun käsityöputiikit. siitä reissusta voit lukea täältä. Tässä tarjolla pientä matka kertomusta meidän niin samankaltaisista Tallinnan reissuista!

Käsityöläisen ostosmatka Tallinnaan
Kukin valitkoon itselleen näppärimmän tai sopivimman tavan matkustaa lahden yli. Itse olen kokeillut muutamaa laiva-reissu tyyppiä. Vikingin päiväristeily Tallinnaan (maissa olo aika 4h) riittää juuri juuri tärkeinpiin kohteisiin, mutta aikataulu on varsin tiukka ja ylimääräiseen ihasteluun ei ole aikaa. Niimpä siis suosittelen pidempää maissa olo aikaa. Ihanteellisinta olisi tietysti hotelli matka, johon mulla ei valitettavasti ole vielä ollut mahdollisuuksia käsityöporukassa! Mutta Vikingin' "yö-laivassa päivä Tallinnassa" on lähellä sitä ja tälläisen reissun olemme kavereiden kanssa toteuttaneen muutamaankin kertaan.Huomioithan kuitenkin sen, että tässä olevat tiedot saattavat muuttuvat koska tahansa...

Ja näin sitä mentiin!

Jos omaa autoa ei ole käytössä, suosittelen taksia. Se on varsin edukasta ja näppärää. Eteenkin Tallinkin matkustajille, sillä sieltä irtoaa 1kpl taksilippuja (-10%) /matkustaja.
Sikupillin Prisman (tai paremmin ehkä Hesburgerin) kautta alkoi käsityöläisen ostosmatkamme. Aamuvirkun reissulla Hesburger tarjoaa "hyvän" aamiaisen ja Prisman puolelta saa ostettua eväät päiväksi ja kotiin tuliaiset lapsille.
Ensimmäinen varsinainen ostoskohde sijaitsee Tartu mnt. poikkikadulla - Sikupillin Prismalta Stockmannille päin.

1. Karnaluks
Osoite: K.A.Hermanni 1 C-rappu (2.krs)
Aukioloajat: Ma-pe 9-17 La 9-14(15)
Huomioitavaa: Maksutapana vain käteinen.
Tartu mnt:n ja K.A. Hermannin risteyksessä on talo nro. 1. Karnaluks sijaitsee rapussa C.

 Ulko-ovessa on pienen pieni valkoinen lappu, jossa lukee Karnaluks. Rohkeasti sisään ja pari kerrosta rappuja ylöspäin. Lukossa olevassa harmaassa ovessa on taas pieni valkoinen lappu. Ovi kelloa soittamalla ovi käsityöläisen taivaaseen aukeaa. (Alla olevat kuvat on otettu kesällä 2009, joten vähän näyttää erilaiselta, mutta sisältö on kuitenkin samaa!)
  
Näkymä kassalta (melkein ovelta). Puikot yms. vasemmalla seunustalla, lattian rajasta löytyy piilovetoketjuja miljoonissa väreissä ja sävyissä - ja pituuksissa. Oikealla puolella (ala kuva) helmet, napit nauhat ja PALJON muuta.

Puikkorivien ohi suoraan eteenpäin aukeaa varsinainen lankamaailma. Tokihan sieltä löytyy kaikkea mahdollista muutakin! Ylä- ja alapuolella olevat kuvat on otettu melkein samasta kohtaa - eri suuntiin.

 Lankamaailmasta poistuttaessa päätyy kangasrullien (mm. tylliä ja pellavaa - vaihteleva valikoima paljon muutakin) ja niiden jälkeen kaikenmaailman nauhat, nyörit ja pitsit.
 Tässä kuva saumuri/ompelulanka hyllyvälistä. Näyttää siinä etualalla alemmissa hyllyissä olevan vetoketjujakin.

Täältä löytyy kaikkea (tai ainakin melkein) mitä tarvitsee ja PALJON enemmän.


2. Abakhan Fabrics
Osoite: Tartu nmt 63 (Samassa talossa kuin Kanrnaluks, A-rapun vieressä, Tartu nmt:n puolella)
Aukioloajat: Ma-pe 9-19, La 10-16

Kaupan etualalla on tarvikepuoli, josta löytyy niin nauhat, napit kuin vetoketjutkin. Jossain määrin myös askartelutarvikkeita. Takaosassa on kangaskaupan puoli, niin pakat kuin palalaaritkin. Näiden välistä löytyy vielä vähän lankojakin.

Tästä kun jatkaa matkaa Tartu mnt:tä keskustaan (Stockmannille päin) on seuraavan kohteen vuoro...

3. Kangadzungel XXL
Osoite: Tartu mnt. 35
Aukioloajat: Ma-pe 9-19 La 9-17

Kyseessä on varsin SUURI - todellakin XXL - kangaskauppa ja oivallisena lisäkkeenä tarvikepuoli kokoa XXL. Aikaisemmin nauhat ja napit ja muut tilbehöörit löytyivät kangaskaupan sisäänkäynnin oikealta puolelta, mutta nykyisin siinä on myynnissä koruja ja hiuskoristeita yms. hienouksia ja ompelutarvikkeet löytyvät kangaskaupan takaosasta.
Käveltäessä Abakhanilta Tartu mnt:n oikeaa reunaa Stockmannille päin, KangaDzungel -liikkeen löytää tälläisestä rakenuksesta.
Ja sisäänkäynti:
Kutakuinkin ovelta kuvattuna kangaskauppa näyttää tältä:
  Ja perältä löytyvästä ompelutarvike puolelta löytää varmasti tarvitsemaansa nauhaa!
 

4. Liann Lõngad
Sijainti: Kaubmaja -kauppakeskus "B- korpus galerii", 1. kerros (katutaso) (osoite Gonsiori 2)
Kaubamajan B-koprus sisäänkäynnin yhteydessä on myös Ülikooli Apteek. Tämä auttaa suunnistuksessa lankakaupalle.
 Tälläisen käytävän varrelta, oikealla puolelta (Ülikooli Apteekista päin tultaessa). Löytyy Liann Lõngad.
 

5. Vävars
Sijainti: Norde Centrum, D-terminaalin läheisyydessä, os. Lootsi 7
Rimin kassoja vastapäätä löytyy liike Vävards, joka myy valmiita pellava tuotteita.
 Pienen liikkeen takaosasta löytyy pellavaa myös pakoilta.

6. Sadamarket
Sijaitsee A- ja B - terminaalin edessä.
2.kerroksessa sijaitsee pieni lankakauppa. Hahtuvaa ja villalankoja on ainakin tarjolla.
Kuvia ei ole...


*****
Kun 4 käsityöhullua hamsteria lähtee päiväksi Tallinnaan, saa olla aika taiteilija että tavarat saadaan yhteen autoon mahtumaan. Kuva autosta on kevään 2011 reissulta.

Tämän enempään en ole ehtinyt kaupungin käsityötarjontaan tutustumaan. Vanhan kaupungin puolelta löytyy ainakin yksi lankakauppa. Tallinna tarjoaa paljon muutakin käsillä tekijälle. Siitä voi lukea vaikka seuraavista blogeista: Kristiinan silmukat tai TaavaNainen ja Riiviö